Ilmat ovat viilentyneet, nautin siitä. Naapurin tuttu, kumarassa kulkeva tomera mummo kertoi, että pian sataa lunta useana päivänä perätysten. Uskon, vaikka en ole ehtinyt itse säätiedotuksia vilkuilemaan. 

Yksi parhaista asioista talvessa on kylmäuinti, johon hurahdin vuosia sitten. Rakastan asua lähellä merenrantaa, sillä täällä voin käydä karistamassa unihiekat silmistäni raikkaaseen veteen. Pukeudun lämpimästi ja laitan uima-asun villaisten kerrosten alle. Otan mukaani vain pyyhkeen, polkaisen pyörällä Eiranrantaan, dippaan kivilaiturilta mereen ja kiirehdin virkistyneenä takaisin kotiin. 

Eiranrannassa tapaa aina tuttuja. Kylmäuinnin luonteeseen kuuluu, että se koukuttaa – ja toisaalta se on sitä helpompaa, mitä säännöllisemmin sitä harrastaa. Itsekään en tauon jälkeen meinaa millään saada itseäni veteen. Keho vastustaa meren kylmää syliä kaikin keinoin. Hengitän hitaasti ja tasaisesti sisään ja ulos, jotta en jähmety veteen vieville portaille.

Jälkeenpäin tuleva euforinen, rento tunne on kuitenkin se syy, mikä ajaa yhä uudestaan kylmäuinnin äärimmäisen kokemuksen pariin. Rakastan myös nähdä aamuisin rannan, sillä se on joka päivä erilainen. Kylmäuinnin jälkeen tuntee elävänsä. Uintikavereiden hymyt heidän noustessaan merestä ovat myös näkemisen arvoiset: puhdasta, rajua iloa!

Ilo on kai se, mikä helpoimmin pimeässä pohjolassa kaamosaikaan katoaa. Kylmäuinti on tehokas vastalääke vaivaan. Se auttaa myös kestämään talven kylmyyttä aktivoiden elimistössä olevaa ruskeaa rasvaa ja kasvattaen sen määrää. 

Toisinaan olen käynyt uimassa myös Uunisaaren saunasta. Se kokemus on hyvin erilainen verrattuna raakaan aamu-uintiin lämmittelemättömällä keholla. Saunan ja avantouinnin yhdistelmä rentouttaa niin, että muistan usein miettineeni, miten jaksan enää kävellä askeltakaan kotiin. Uunisaaressa uin useimmiten kaksi kertaa: ennen saunaa ja hyvän löylyn jälkeen. Minulle kuumasta saunasta kylmään veteen pulahtaminen on paljon helpompaa kuin ilman saunaa uiminen.

Oikein kylmällä säällä uidessa käytän kylmäuintiin tarkoitettuja neopreenihansikkaita ja -tossuja. Monet uivat myös pipo päässä – minä en ole tainnut edes kokeilla! Paras asu uinnin jälkeen päälle laitettavaksi on villainen haalari, villasukat ja neule. Olen huomannut, että villasukat kannattaa laittaa suoraan jalkoihin, ilman mitään puuvillasukkia väliin. Lämpö pysyy ja tunne iholla on todella ihana. Suosin pooloneuleita, jotka ovat ohuinakin lämpimämpiä kuin muunlaiset mallit. 

Iloa päivääsi!

Tiia Maria