Olen esteetikko, nautiskelija, välillä vanhanaikainen mutta kuitenkin boheemi – ja rakastan Ranskaa, sielunkumppania. Paljon eteeni onkin sattunut matkan varrella kaikkea rakastamaani ranskalaista: muotia, kahviloita, ihmisiä, musiikkia. Minua viehättää ranskalainen tapa olla piilohuolitellun luonnonkaunis ja nauttia arjen pienistä asioista. Lasten lelutkin ovat ranskalaisille tyypillisesti hyvin klassisen kauniita. Koen kulttuurin myös pohdiskelevana, taiteilijalle tilaa antavana. Intohimoisuus on Ranskassa sallittua. 

Ranskan kieltä en ole kuitenkaan koskaan opiskellut. Laulajana olen toki opetellut useita tekstejä lausumaan ja jokseenkin ymmärtämään, mutta arkeen Verlainen tai Lamartinen säkeistä ei ole kummoistakaan apua. Ranska kuulostaa kauniilta, mutta olen jännittänyt sen lausumista aika tavalla! 

Sibelius-Akatemiassa minua opetti loistava kielitaituri Margareta Haverinen-Brandt, jolta sain ranskankielisiin lauluihin erittäin hyvät ja selkeät lausumisohjeet. Muistan, kuinka hän pudotti hyvin korkealle asettamani riman tuomalla lausumisen lähelle omaa äidinkieltäni. 

Kuva: Petri Koivusalo

Jokin aika sitten päätin, että on aika ottaa rakastamani kulttuurin kieli myös omakseni. Etsiskelin kielikursseja ja mietin, löytyisikö kirjastosta oppikirjoja avukseni. Lopulta muistin nykyajan yksinkertaisuuden ja latasin puhelimeeni Mondlyn, joka ainakin tähän asti on tuntunut erittäin hyvältä tavalta opetella kieltä! Sanat ja lauseet tulevat sopivan pienissä paloissa, pelinomaisesti. Välillä pyydetään lausumaan jotain, ja täydet pisteet saa, kun menee täysin oikein. 

Haluaisin opiskella ranskalaisessa yliopistossa, mikä vaatii kielen melko hyvää osaamista. Mutta ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Kerro minulle parhaat vinkkisi nopeaan kielenoppimiseen! 

Tässä vielä Plaisir d´amour päivääsi valaisemaan. 

Xoxo Tiia Maria